Navigáció

Tartalom

Járási Rendőrkapitányság Dunaszerdahely

Typ: egyéb
Járási Rendőrkapitányság Dunaszerdahely

RENDŐRSÉGI FELHÍVÁS

A rendőrség felhívja a lakosság figyelmét, hogy az elmúlt időszakban több olyan eset történt, amikor ismeretlen elkövetők idős személyt károsítottak meg.

 A csalók olyan történeteket találnak ki, amellyekkel az idősek bizalmába tudnak férkőzni és kicsalni tőlük a megtakarított pénzüket. Vezetékes telefonra és mobilra hívják őket, mint rokon vagy ismerős és pénzt kérnek különféle okokból.

Az utóbbi hetekben több olyan eset lett  regisztrálva, amikor a csaló keső éjjeli vagy kora reggeli órákban hívta az idős személyt és orvosnak adta ki magát. Az áldozatnak bejelentették,  hogy fiuk vagy unokájuk közuti balesetet okozott, kórházban fekszik, nem tud komunikálni, mert elharapta a nyelvét, vagy operáció után van, de pénzre van szüksége a kórházi ellátás kifizetésére és a rendőrségi eljárás elkerülésére. Az időseket arra kérik, hogy ne beszéljenek erről senkivel, mivel a rokonának ebből problémái is lehetnek, börtönbe kerülhet, mert ittasan vezetett és más személyt       is megsebesített.

A pénzért az elkövetők egyedül mennek, vagy arra kérik az idős személyt, hogy vigye egy megadott helyre, esetleg taxit küldenek érte. Mostanában a csalók arra kérik az időseket, hogy a pénzt konkrét számlákra utalják (Tatra bank) vagy a Western union pénzügyi szolgáltatáson keresztül (főként Posta bank). A számlaszámot telefonon keresztül közlik velük, esteleg SMS ben küldik el, mindamellett felhívják a figyelmüket, hogy senkinek se beszéljenek arról, hogy milyen okból van szükségük a pénzre.

Ezért,

  1. ne higgyen idegen személynek, aki telefonon hívja és különböző okokra hivatkozva pénzt kér,
  2. az idegen személy által közölt tényeket azonnal ellenőrizze le a rokonainál - Azonnal hívja fel őket telefonon,
  1. ne vegyen ki pénzt idegen személynek, ne adjon át pénzt idegennek, ne küldjön pénzt idegen számlaszámra, és ne küldjön idegen személynek pénzt a Western union pénzügyi szolgáltatáson keresztül,
  2. ezekben az esetekben azonnal hívja a rendőrség 158 as telefonszámát.

 

Továbbá figyelmesztetjük, hogy továbbra is sok esteben a csalók a gáz, villany és vízművek munkatársainak adják ki magukat.

Tudni kell, hogy a fent említett szolgáltatók munkatársai nem hoznak házhoz pénz túlfizetés esetén készpént és helyszínen nem intéznek díjbeszedést. Ezért ha azt állítják, hogy pénzt fizetnek vissza, vagy estleg elmaradást kell befizetni a helyszínen, azonnal hívja a rendőrség 158 as telefonszámát.   


Készítve: 17. 10. 2018
Legutóbbi frissítés: 17. 10. 2018 14:08
Szerző: Správce Webu